Det er slet ikke så svært at spare, når man kører bil. Her får du 10 sparetips til, hvordan du undgår at bruge mere brændstof end højst nødvendigt. Foto: Jace Turner fra Pixabay
Der er mange penge at spare på bilen og camperturen, hvis man kender de rigtige tricks og fiduser. Her får du 10 sparetips, der kan udskyde den næste tur på tankstationen.
Sidder bildækkene skævt? Er dæktrykket korrekt? Og hvad er egentlig den mest optimale hastighed set med økonomiske briller? Har man styr på de spørgsmål, så kan der snildt stå en god slat spareskillinger på kontoen, når året er omme.
2023 åbnede med energikrise og inflation, og det har gjort danskerne særligt opmærksomme på energibesparende tiltag både hjemme og ude i trafikken. Her kan danskerne med fordel tænke over deres kørevaner, hvis de vil spare penge og være med til at udnytte el og brændstof bedst muligt.
Derfor har Vejdirektoratet lavet 10 konkrete sparetips til privatbilister og campereejere. Det fortæller Andreas Egense, der er afdelingsleder i Vejdirektoratet:
”Det giver rigtig god mening at tænke over sine kørevaner. Helt generelt kan mange trafikanter lære at køre mere økonomisk, blive bedre til at læse trafikken og så køre derefter”, siger han og fortsætter:
”På den måde bruger man mindre brændstof. Det bidrager for det første positivt til ens egen privatøkonomi, men gør også en væsentlig forskel i forhold til vores samfunds behov for energi denne vinter, hvor vi oplever ressourceknaphed og stigende energipriser”, siger Andreas Egense.
Her er de 10 sparetips
Kør jævnt
Kom op i gear
Sænk farten på motorvejen
Spar på strømmen
Undgå tomgang
Tjek dit dæktryk
Tjek bilens sporing
Kør sammen
Lad bilen stå
Oplad når det er billigst
10 sparetips med konkrete regnestykker
Størstedelen af Vejdirektoratets 10 sparetips er rettet mod ejere af benzin- og dieselbiler, da de udgør størstedelen af den danske bilpark.
Men flere af rådene er også relevante for elbilsejere, der også er ramt af stigende energipriser. Her kan man eksempelvis spare mange penge ved at oplade bilen når strømmen er billigst.
Generelt er fokus i Vejdirektoratets 10 sparetips på de økonomiske besparelser. Alle sparetips er derfor fulgt op af et lille regnestykke, som viser, hvor mange penge der rent faktisk er at vinde ved at følge hver enkelt råd.
En sidegevinst ved at følge Vejdirektoratets 10 gode råd er, at brug af mindre brændstof er til gavn for klimaet i form af mindre CO2-udledning, fortæller Andreas Egense fra Vejdirektoratet:
”Isoleret set betyder det måske ikke så meget, hvis man slukker for sædevarmen i bilen eller kører med det rette dæktryk. Men følger man de 10 sparetips kan besparelsen imidlertid løbe op i flere tusinde kroner om året. Det er nemme penge at spare, uden at det behøver at gå væsentligt ud over ens rejsetid og komfort”, fortæller”, siger Andreas Egense.
De 10 sparetips i kampagnen er blevet til i samarbejde med bilisternes forbruger- og interesseorganisation FDM, og udregningerne af de økonomiske besparelser er for flere af rådene udregnet ved hjælp af data fra Teknologisk Institut.
10 sparetips: Her er regnestykkerne
Kør jævnt
Bremser og accelererer du hyppigt, kan det koste dig 2.800 kr. om året. Dette gælder også for elbiler.
Ved jævn kørsel uden hyppige pludselige opbremsninger og efterfølgende acceleration kan du spare op mod 15 procent af brændstofforbruget.
15 procents besparelse kan med dagens benzinpriser betyde, at du kan spare op mod 200 kroner pr 1.000 km.
Kom op i gear
Kører du i for lavt gear, kan det koste dig over 3.800 kr. om året.
Kørsel i lavt gear koster ekstra brændstof, da motoren bruger mere brændstof ved høje omdrejninger.
Et gear for lavt koster cirka 20 procent mere brændstof og to gear for lavt koster cirka 35 procent ekstra på brændstofkontoen.
Kører du i et for lavt gear, kan det koste dig mellem op til 250 kroner ekstra pr 1.000 km, end hvis du kører i det korrekte gear.
Det er mest økonomisk at køre i så højt et gear som muligt uden at sejtrække motoren. Gearskift er grønnest ved cirka 2.000 omdrejninger i minuttet med dieselmotor og ved cirka 2.500 omdrejninger i minuttet med benzinmotor.
Sænk farten på motorvejen
Kører du 130 km/t frem for 110 på motorvejen, kan det koste dig 250 kroner ekstra pr 1.000 kilometer.
Vindmodstanden er den største brændstofsluger ved kørsel på landevej eller motorvej.
Brændstofforbruget er nogenlunde konstant fra 60 km/t og op til 100 km/t. Herefter stiger det med cirka 1 procent pr. km/t, som hastigheden forøges med.
Sætter du hastigheden ned fra 130 km/t til 110 km/t, betyder det en besparelse på brændstofforbruget på cirka 20 procent.
Det samme gør sig gældende for elbiler – her kan du spare i omegnen af 100 kr. pr. 1000 kørte kilometer, hvis du sænker farten fra 130 km/t til 110 km/t.
Spar på strømmen
El-anlæg koster op mod 2.800 kroner om året.
Når du tænder aircondition og klimaanlæg, sædevarme og el-tråde i ruder og spejle, bruger du op mod 15 procent mere brændstof, eller hvad der svarer til 200 kroner ekstra pr 1.000 kørte kilometer.
Slukker du for airconditionen og klimaanlægget, sædevarmen og el-trådene i ruder og spejle, kan du derfor spare op mod 2.800 kroner om året.
Du skal selvfølgelig kunne se ud ad ruderne for dug og sne. Det er det allervigtigstes. Gå aldrig på kompromis med sigtbarheden.
Undgå tomgang
Holder du i tomgang 15 minutter om dagen, kan det koste 1.000 kr. om året.
Det koster masser af brændstof og dermed penge at lade motoren være tændt, når bilen, bussen, lastbilen eller camperen holder stille.
Holder du i tomgang 15 minutter om dagen i en moderne bil, vil det på et år løbe op i cirka 55 liter brændstof, hvis du bruger bilen 220 dage om året.
Slukker du i stedet bilen helt, vil du spare i omegnen af 1000 kr. om året.
Biler i tomgang forurener også mere, end når de er i fart. Det skyldes, at en motor er bygget til at forbrænde optimalt under kørsel. Når bilen holder i tomgang, udnytter motoren derfor ikke brændstoffet optimalt.
Tjek dit dæktryk
For lidt luft i dækkene kan koste dig 1.900 kroner om året.
Hvis dit dæktryk er for lavt, øges rullemodstanden. Med bare en 1 bar for lavt dæktryk bruger du helt op mod 10 procent mere brændstof, og samtidig slider det unødigt på dækket.
Et for lavt dæktryk kan derfor nemt koste dig op mod 120 kroner pr 1.000 kilometer.
For en gennemsnitsbil, som årligt kører 15.700 kilometer, kan koste op mod 1.900 kroner ekstra om året at køre med det korrekte dæktryk.
Det er muligt at installere dæktryksovervågning i alle biler. Dæktryksovervågning sikrer, at du er opmærksom på, at dækkene har det optimale dæktryk.
Alternativt anbefales det, at du tjekker dæktrykket en gang om måneden.
Tjek bilens sporing
Sidder hjulene lidt skævt, koster det hurtigt 750 kroner om året.
Perfekt sporede hjul reducerer både brændstofudgifter og dækslid. Når sporingen holdes korrekt, kan brændstofforbruget reduceres med næsten fire procent.
Ved én grads ændring af hjulets slipvinkel forøges køretøjets rullemodstand med op til 25 procent, hvormed brændstofforbruget også øges.
I gennemsnit koster det dig op mod 750 kroner ekstra om året i brændstof, hvis du kører med forkert sporing.
Samtidig stiger udgifterne til dæk, fordi de hurtigere slides skævt og derfor oftere skal udskiftes.
Dette gælder også for elbiler.
Kør sammen
Samkørsel sparer cirka 600 kroner pr 1.000 kilometer.
Cirka 90 procent af pendlerture sker i dag med kun én person i bilen.
Flyttes 10 procent af disse til en bil, der i forvejen kører samme tur, svarer det til, at ni procent af den samlede pendlerkørsel fjernes.
For den enkelte pendler betyder det en reduktion i brændstofforbruget på 50 procent, hvis man kører to i stedet for én i bilen og deles om udgifterne til brændstof.
For en gennemsnitsbilist svarer det til, at du kan spare cirka 600 kr. pr. 1.000 km, du kører.
Samkørsel er derudover en nem og hyggelig måde at spare penge på. Samtidig giver det færre biler på vejene og mindre CO2.
Lad bilen stå
Hop på cyklen tre gange om ugen og spar 3.600 kroner om året.
Korte ture i bil på under 10 kilometer udgør cirka 10 procent af alle ture og kan ofte tages på cykel eller til fods.
Tager du for eksempel cyklen tre gange om ugen frem og tilbage til købmanden, der ligger fem kilometer væk, i stedet for at tage bilen, kan du spare op mod 300 kroner om måneden i benzin eller diesel.
Ud over de sparende udgifter vil din sundhed også have godt af det.
Oplad når det er billigst
Oplader du elbilen, når strømmen er billigst, kan du spare over 1.200 kroner om året.
El er oftest billig om natten. Det skyldes, at efterspørgslen her er lav. Holder du øje med strømprisen, kan du oplade din elbil, når prisen er lavest.
Udnytter du dette og oplader udelukkende din elbil om natten eller når den er tilsvarende billig, kan du i gennemsnit spare over 100 kroner pr måned.
Der kan dog også være perioder i dagtimerne, hvor prisen på strøm er lav. Her er det ofte den vedvarende energi, energi produceret på solceller eller vindmøller, der giver den billige strøm.