NYHEDER GUIDE TELT & SHELTER

Shelter ved havet i Nordjylland: De 10 bedste sheltere ved vandet

shelter ved vandet havet nordjylland Stinesminde havn Shelter Mariager Himmerland foto Samson Blay

Nordjylland boomer af skønne sheltere ved havet. Stinesminde Havn Shelter ved Mariager i den sydlige del af regionen har denne smukke placering helt ned til vandet i fjorden. Se hvor på top 10-listen over bedste shelter ved havet og vandet i Nordjylland, det ligger. Foto: Samson Blay

Nordjylland er velsignet af en lang kystlinje til både Vesterhavet og Kattegat. Det gør det oplagt at finde et skønt shelter ved havet her. Her får du den bedste shelter ved vandet i Nordjylland.

Nordjyllands placering med kystlinje til både Vesterhavet, Kattegat og Limfjorden gør landsdelen til noget helt særligt, når det kommer til at skulle finde et shelter ved havet.

Men den lange kystlinje gør det samtidig også svært at vælge et shelter ved vandet, for når man vælger ét godt shelter, fravælger man samtidig adskillige andre gode sheltere ved vandet.

Vi har dog taget opgaven til os, og har fundet de sheltere, som vi mener placerer sig på top 10-listen over shelter ved vandet i Nordjylland.

SE KORTET: Her er de 10 bedste sheltere ved vandet i Nordjylland

På kortet her i afsnittet kan du se de 10 bedste sheltere ved vandet i Nordjylland. I forlængelse heraf finder du en beskrivelse af de 10 sheltere i regionen.

Listen her er udelukkende over sheltere ved vandet. Det skyldes, at vandet omkring Danmark kan noget helt særligt. Det gælder både i forhold til fiskeri, kajak og andre former for vandsport.

Endelig er luften bare bedre ved vandet. Derfor domineres listen over shelter ved vandet her primært af sheltere ved havet.

ANDRE LÆSER OGSÅ: Shelter ved vandet i Vestjylland: Den bedste shelter ved havet

ANDRE LÆSER OGSÅ: Shelter ved vandet på Fyn: Her er de 10 bedste sheltere ved havet

ANDRE LÆSER OGSÅ: SE KORTET: Her er det bedste shelter ved vandet i Østjylland

Shelter ved vandet: Top-10 over shelter ved havet i Nordjylland

10. Uggerby Klitplantage “Stranden” Shelter, Hirtshals

På Lejrpladsen “Stranden” i Uggerby Klitplantage tæt ved Hirtshals ligger der fire skønne sheltere med plads til seks personer i hver. Som den eneste shelterplads på listen her, er der ikke havudsigt fra pladsen.

Til gengæld har Lejrpladsen “Stranden” direkte adgang til stranden over en boardwalk, og med så smukt en placering i en lysning i skoven får shelterne her alligevel en plads på listen. På shelterpladsen finder du toiletbygning, drikkevand i sommerhalvåret, bålsteder med grill, bænke og borde-bænkesæt.

Det er tilladt at samle tørre grene i skovbunden til bålet, og udover de fire sheltere er der god plads til telte. Nærmeste parkering er på Uggerby Skovvej ved skovvejen og på Tolstrupvej.

et er ulovligt at køre i bil ind til pladsen, men til gengæld er der nem adgang fra Nordsøstien og Vestkystruten. Pladsen kan bookes af større grupper udenfor skolernes sommerferie. I sommerferien kan pladsen bruges frit efter først til mølle-princippet.

9. Jerup Strand Shelterplads, Frederikshavn

Shelter ved havet vandet i nordjylland Jerup Strand Fredborgvej Frederikshavn
Tættere på vandet kommer man næsten ikke. Jerup Stand shelter i Nordjylland ligger næsten helt ud til havet og med den perfekte strand lige bag klitterne. Foto: Peter Jørgensen

Ved Jerup strand cirka 12 kilometer nord for Frederikshavn i toppen af Nordjylland ligger to små sheltere meget tæt ved vandet. De er utroligt populære, og det er der en – eller flere – rigtig gode grunde til. Dels er det nogle virkelig pæne og velholdte shelter. Og derudover er der rigtige toiletter og dermed også adgang til vand fra påske og frem til efterårsferien.

Shelterne ligger på “Grøn Tur”, som er en skøn cykel- og vandrerute på 60 kilometer i Frederikshavn og omegn. Udover at være velegnede for vandrere, og folk fra vandet i kajak eller lignende er shelterne også rigtig gode fugleinteresserede, da der er våde enge og masser af fugleliv. Du skal derfor vise ekstra hensyn, når du færdes i området, især i yngletiden.

Shelterne har plads til 8-10 personer i alt og er meget brugt, men kan ikke bookes. Det er derfor først til mølle-princippet, der gælder. Det er kun tilladt at overnatte én nat i shelterne, men hvis de er optaget, er det også tilladt at slå et par små telte op.

Selvom de to sheltere kun ligger cirka 50 meter fra havet er der er ikke havudsigt, men det opvejes af, at du ligger lige bag klitterne og derfor nemt kan høre det rolige Kattegat. Udover vand og toilet fra påske og frem til efterårsferien er der også bålpladser med brænde og et primitivt komfur.

Lodbjerg Fyr Shelter, Nationalpark Thy syd

Shelter ved havet nordjylland shelter ved vandet nordjylland lodbjerg fyr (1)
De to nye sheltere ved Lodbjerg Fyr erstattede det gamle og meget benyttede shelter på pladsen her. De skønne omgivelser gør, at Lodbjerg Fyr Shelter fortjener en plads på listen over bedste shelter ved vandet i Nordjylland på trods af de 700 meter til havet. Foto: Nationalpark Thy

Ved Lodbjerg Fyr i den sydlige del af Nationalpark Thy ligger der to nybyggede sheltere med plads til 4-5 personer i hver. Herfra er der cirka 700 meter til vandet, og når shelterne her alligevel får en plads på listen over shelter ved havet i Nordjylland, skyldes det beliggenheden midt i den ekstremt naturskønne Nationalpark Thy.

De nye sheltere stod færdige i sensommeren 2020, og ligger på en smuk lysåben plads omkranset af fyrretræer. De 700 meter til vandet er hurtigt tilbagelagt, og på mere blæsende dage sidder man fint i læ i på shelterpladsen her.

Fra lejrpladsen går der fire lokale vandreruter. Derudover går Vestkyststien Agger-Bulbjerg lige forbi og forbi Lodbjerg Fyr Shelter med Vigsø Bugt, Shelterplads ved Hanstholm, som du finder på sjettepladsen over shelter ved havet i Nordjylland.

Lodbjerg Fyr Shelter er flittigt brugt og med god grund: Faciliteterne er virkelig gode med toilet og madpakkehus samt adgang fyrtårnet cirka 200 meter nordvest derfra. På lejrpladsen er der derudover bålplads med grillrist og hestefold, og der kan hentes vand fra en vandpost ved parkeringspladsen foran fyret.

Ud over de to sheltere er der samtidig blevet opført et stort 30-mands shelter, som først og fremmest er beregnet til organisationer, institutioner og lignende som spejdere, skoler og børneinstitutioner. Hvis ikke det store shelter er booket, kan man som enkeltperson eller lille gruppe også overnatte her. Ellers er det også muligt at slå telt op på pladsen.

Læs mere her.

7. Egholm Shelterplads ved Aalborg

Egholm Shelterplads er en fantastisk skøn lille perle midt i Limfjord og er en af de bedste shelter-pladser i Aalborg omegn. Hvis ikke man sejler i kajak, på SUP eller andet lignende, kommer man til Egholm med én af de to små færger, som sejler fra Aalborg. Turen her tager cirka fem minutter og kan nydes, mens roen sænker sig over dig.

Ved shelterne er der både adgang til toiletter, vand og borde samt masser af plads. På øen er der fritgående dyr og gode muligheder for spadsereture. Ved shelterne finder du også bålplads, og hvis du ikke lige orker bålmad, eller hvis du bare trænger til lidt luksus, så ligger Restaurant Kronborg-Egholm ved færgelejet lige ved siden af.

Det er gratis at overnatte i shelterne på Egholm Shelterplads, men du må højest overnatte to nætter ad gangen på den samme plads. Er shelterne optaget, må du gerne slå dit eget telt op på pladsen i stedet. Pladserne benyttes efter først til mølle-princippet, og kan derfor ikke bookes på forhånd.

Vis hensyn, når flere forskellige grupper benytter pladsen samtidig. Det blandt andet god skik, at der er nattero efter kl. 22.00.

6. Shelterplads ved Thissinghus Havn, Mors

Shelterplads ved Thissinghus Havn er et fabelagtig velplaceret og hyggeligt shelter tæt ved vandet. Det ligger cirka 30 meter fra havet med fine og rene toilet- og badefaciliteter tæt ved, som man deler med lystbådehavnen.

Området omkring havnen er ekstremt naturskønt med Agerø fuglereservat kun et par kilometer vest for havnen. Derudover blev den nærliggende Thissingvig sø indviet af Skov- og Naturstyrelsen i 2011. Thissingvig sø er Mors’ største vådområde/sø med sine 74 hektar og ligger 300 meter øst for havnen. Der er derfor et rigt fugleliv med svaner, fiskehejre og meget andet.

Pladsen ligger lidt vest for Købmandsgården i Thissinghus, og fra shelteret er der fri udsigt til havet i fjorden. Det er Thissinghus Bådelaug, der driver shelteret. En overnatning koster 20 kroner pr. person, og et bad på havnen koster typisk 10-15 kroner.

Ved havnen finder du både toilet og vand, og ved shelteret er der grill- og bålplads samt teltplads samt hestefold tæt ved. Det er kun tilladt at blive én nat ad gangen i shelteret, medmindre man er i nødhavn, og shelteret bookes hos Thissinghus Bådelaugs formand, Carsten Bruhn, på telefon 24 64 53 21.

5. Vigsø Bugt, Shelterplads, Hanstholm

Vigsø Bugt Shelterplads ved Hanstholm er et dejligt sted tæt ved havet. Der er nok kun en shelter med plads til 4-5 personer, men til gengæld er der god mulighed for at slå telt op.

Lejrpladsen ligger i et bjergfyrkrat cirka 400 meter fra havet og cirka 2 km øst for Vigsø Feriecenter. De to vandreruter Vestkyststien Agger-Bulbjerg og Redningsvejen, går tæt forbi lejrpladsen, som derfor er et oplagt stop på vejen.

Selvom shelteret ligger cirka 400 meter fra vandet, er det ingen dårlig ting. Tvært imod, for Vesterhavet er som bekendt kendt for sine kraftige vinde, og selvom det blæser 10 meter i sekundet, ligger man derfor stadig i læ og kan høre havet.

På lejrpladsen er der bålplads, muldtoilet og affaldsstativ, men desværre ingen vandpost. Det opvejes dog af det skønne område, som Vigsø Bugt shelter ligger i tæt ved havet. Lejrpladsen kan ikke bookes. Det er derfor først til mølle-princippet, der gælder.

4. Stokmøllen shelter, Tversted

Stokmøllen shelter ved Tversted er en primitiv overnatningsplads med tre store sheltere med bålsteder, grill og borde-bænkesæt samt plads til telte.

Pladsen ligger på en græsslette få hundrede meter fra havet og i tilknytning til cykelruten Vestkystruten og vandreruten Nordsøstien. Shelterne er derfor oplagte overnatningssteder for vandrere og folk på cykeltur, men også for kørende i bil. Her er der parkering ved Tverstedsøernes p-plads cirka én kilometer derfra.

Østerklit stokmølle er den eneste tilbageværende fungerende mølle i Danmark. Hver onsdag eftermiddag i højsæsonen er møllen i gang, hvis altså vestenvinden vil. Stokmøllen er åbent for besøgende hele året, og det er muligt af få audio- og lysguide på dansk, engelsk og tysk.

Der er toilet og vand i udstillingsbygningen ved møllen, som er åbent i sommerhalvåret. Der er bålplads, og det tilstræbes, at der er brænde, men det kan ikke garanteres. Brug derfor af brændet med omtanke, så der også er til de næste og sluk bålet ordentligt efter dig.

Shelterpladsen kan ikke bookes, og det er derfor først til mølle.

3. Professorens Plantage shelter, Sæby

Shelter ved havet vandet i nordjylland Professorens Plantage Foto Peter Jørgensen
Leder du efter et shelter ved havet vandet i Nordjylland, er Professorens Plantage et godt og anderledes bud. Her sover du i første sals højde med god udsigt til vandet. Foto: Peter Jørgensen

Vi bliver ved Kattegat, for i udkanten af Sæby finder du Professorens Plantage med et dejligt shelter ved vandet og den skønneste strand. Shelteret er et højt shelter på pæle med fantastisk udsigt mod øst over klitheden og havet. Det gør det til et noget anderledes shelter end de fleste andre og dejligt sted at vågne op.

Professorens Plantage er et naturskønt sted, og shelterpladsen byder på lækre faciliteter med frisk vand og godt toilet i sommerperioden ikke langt derfra. På shelterpladsen er der bålsted, grill, borde og bænke samt brænde. Hvis der mod forventning mangler brænde, er det tilladt at sanke det i skovbunden.

Toiletbygningen er normalt åben fra påske til og med uge 42. Ellers er der adgang til udendørs vandhane, indtil frosten sætter ind.

Shelteret er åben for alle og kan dermed ikke bookes på forhånd. Dog har vandrere, cyklister og kajakroere fortrinsret frem for folk i bil. Er der optaget, er du velkommen til at slå telt op.

2. Badesøen shelter, Læsø

Shelteret ved Badesøen på Læsø adskiller sig fra de øvrige sheltere her på listen ved, at det ikke er et shelter ved havet. Men beliggenheden ved Badesøen gør dog, at det kvalificerer sig som et shelter ved vandet – og hvilket ét. Det ligger på en primitiv overnatningsplads, hvor teltning også er tilladt, selvom området ikke er oplagt til det.

Selve shelteret har plads til seks personer med bålsted, drikkevand i sommerhalvåret, muldtoilet og borde-og bænkesæt. Det tilstræbes, at der er brænde, men det kan ikke garanteres. Brug det derfor med omtanke, så der også er til de næste, og sluk bålet grundigt efter dig.

Badesøen og shelteret ligger i den sydlige del af Læsø Klitplantage tæt på Byrum. Klitplantagen er en utrolig smuk og vidtstrakt klithede, som fylder hvad der svarer til cirka 2.000 fodboldbaner. Området blev genskabt i begyndelsen af 1900-tallet, så det i dag lever op til tidligere tiders skønhed, efter det meste skov på øen blev ryddet til saltsydning.

Læsø er skøn på et utal af måder. Dels er øen kendt for sine tangtage, jomfruhummere, Læsø Salt og for Læsø Kur, hvor man med fordel kan nyde en dag med spa, wellness og massage, efter en stille opvågnen ved vandet ved Badesøen shelter.

Badesøen er en af Læsøs mange kunstigt anlagte søer og egner sig perfekt til en dukkert i det relativt lave vand, som hurtigt bliver lunt om sommeren. Der kan parkeres på p-pladsen på Blågranvejlige sydøst for søen.

1. Stinesminde Havn, Mariager

shelter ved vandet havet nordjylland Stinesminde havn Shelter Mariager Himmerland foto Samson Blay lille
Det ene shelter ved havet ved Stinesminde Havn er dette skønne lille shelter i vandkanten ned til Mariager Fjord. Foto: Samson Blay

I Himmerland i den sydlige del af regionen ligger der to skønne sheltere ved vandet ved Stinesminde Havn ved den smukke Mariager Fjord. Her vågner du op til solens første stråler, som spejler sig i vandet i fjorden.

Det ene shelter ved Stinesminde er et tidligere fiskerhus, der er ombygget til shelter ved havet. Her er der plads til fire personer, og shelteret ligger ved siden af åen bag det gule hus på havnen.  Det andet er et primitivt shelter, som ligger i tagrørene ved havnen, hvor man nærmest bogstaveligt talt dypper tæerne i vandet i fjorden.

På havnen er der udendørs køkken med vand samt udendørsbruser, grill, borde- og bænkesæt og toilet. Toilet og bruser er åben fra den 1. april til den 31. oktober. Derudover er der opholdsrummet ’Hop-i-ly’, som er til fri afbenyttelse, og det samme er inforummet med fiskenet og aktiviteter til børn.

Det er borgerforeningen i Stinesminde, der ejer over de to sheltere. Som et forsøg, er det er gratis at benytte det primitive shelter for en enkelt eller to overnatninger. Det kan derfor ikke bookes på forhånd, men overnatninger foregår efter først til mølle-princippet.

Ellers koster shelteret i det tidligere fiskerhus 100 kroner pr. nat og lejes gennem Pension Paradis på Houtvedbakken 5, Stinesminde, 9500 Hobro, telefon 27 57 20 87 og mail: ldr1705@gmail.com

Similar Posts