Det nye Camping Outdoor Museum på Egeskov Slot emmer af kontrastfyldte og inspirerende outdoor-oplevelser. Eksempelvis har ‘The Wild Wils Family’, som elsker overlanding og fricamping, fået pladsen på podiet frem for campingpladserne, som står bag museet. Kan det være en begyndende accept fra campingpladsernes side af camping uden for deres pladser? Foto: Bjørn Wils
Nyt camping- og outdoor-museum på Egeskov Slot. Det er et museum med modsætninger og masser af inspiration.
Den 1. maj 2021 åbnede Europas første Camping Outdoor Museum på Egeskov Slot på Sydfyn. Her kommer gæsten på en tidsrejse og oplever, hvordan danskerne har holdt ferie gennem tiden, samtidig med, at de får et bud på, hvordan camping- og outdoor-livet kommer til at se ud i fremtiden.
I traditionel camping-stil er her både campingvogne og telte, men også mere eksotiske campingformer som overlanding. Ét af udstillingens absolutte højdepunkter er eventyrerne fra familien Wils, som skulle have været på et to år langt overlander-eventyr det halve af Jorden rundt med retning mod Mongoliet.
”Vi vil gerne ud, hvor der ingen turister er, men kun den lokale befolkning. Vi vil ud i krogene og opleve noget unikt natur. Det kræver også et køretøj, der kan komme igennem forskellige slags terræn og frem de mindre befærdede steder”, siger Bjørn Wils og fortsætter:
”Om morgenen, når vi vågner, ved vi sjældent, hvor vi skal sove om aftenen. Vi tager det, som det kommer og tilpasser situationen. Hvis vi møder nogen, og de siger, at vi skal dreje til højre, så gør vi det. Det er eventyr”.
”Vi blev vist rundt inde i hallen, og så viste de os, den plads de havde tænkt til os. Det var pladsen over alle pladser. Det er en piedestal, vi har fået”, siger Bjørn Wils. Her flytter ‘The Wild Wils Family’ ind i på det nye Camping Outdoor Museum på Egeskov Slot. Foto: Bjørn Wils
Campingpladser står bag Camping Outdoor Museum
Familien Wils rejste i en Land Rover Defender i 2019 med trailer og tagtelt sammen med parrets to børn Vilmer og Ingeborg, som dengang var tre og ét år. Det er det rejseliv, der nu bliver udstillet i form af familiens trailer, telt og noget af børnenes gamle legetøj på Egeskov.
Selve udstillingen fylder, hvad der svarer til en tredjedel af en fodboldbane og bugner med nyt og nostalgisk campingudstyr. Selvom museet ligger på Egeskov, er det Dansk Camping Union (DCU), der står bag museet, og som står bag indsamlingen af et utal af store og små genstande fra almindelige danskere og producenter af ting til camping og udelivet.
Mange af de ting, som museet har indsamlet, har en masse minder gemt i sig og vækker genkendelse hos de fleste, fortæller Anne-Vibeke Isaksen, der er formand i DCU, men altså også det allernyeste til udelivet og dét, som vi ikke rigtig kender endnu.
”Det passer rigtig godt sammen med, at DCUs primære opgave er at skabe rammerne for og inspirere danskerne til at tage på camping – og finde et frirum fra en stresset hverdag. Der bliver også plads til, at bedsteforældrene tager børnebørnene i hånden og fortæller om dengang, farfar var ung. Det skal nok få smilet frem på tværs af generationerne, siger Anne-Vibeke Isaksen.
Museum med kontrast og bredde
Netop kontrasten mellem DCU, der er en interesseorganisation, og som driver 20 campingpladser i Danmark og familien Wils, der dyrker overlanding og fricamping, giver udstillingen noget kant.
Den kant er dog kun af det gode, mener man hos familien Wils, som har dyrket udeliv, overlanding og fricamping i naturen i adskillige år, inden børnene kom til verden også.
”Vi gør det her for sjov og for at dele vores oplevelser med andre og inspirere andre børnefamilier. Personligt er jeg ligeglad med, hvordan folk rejser, det handler bare om at komme afsted. Det hele handler om gode følelser, og vi vil ikke sige, at vores måde at gøre det på er bedst. Vi ser ikke ned på campingpladser, for de kan bestemt også tilbyde noget”, siger Bjørn Wils, der dog ikke er i tvivl om hvilken campingform, han foretrækker:
”Vi blev inviteret ind og overnatte i indkørslen hos nogen i Sønderborg, som er fastliggere på en campingplads. Sådan noget gider vi ikke. Vi er sjældent det samme sted mere end et par dage, og ofte holder vi os til steder uden for mange mennesker. Det er der, vi får de største følelser”, siger han.
Grevens drøm om Camping Outdoor Museum
Egeskov rummer i forvejen både Veteranmuseet, Falck Museet, Købmandsmuseet og en række andre udstillinger ud over selve slottet, den prisbelønnede slotshave, legeskoven, årlige events og meget andet.
Idéen med det nye Camping Outdoor Museum er netop at give de besøgende lyst til at komme ud i naturen og inspirere dem til at få endnu flere gode oplevelser sammen udenfor. Det fortæller greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille.
”Jeg har altid haft lyst til at lave et campingmuseum på Egeskov. I det nye Camping Outdoor Museum kommer der til at være noget for både nysgerrige børnefamilier, outdoor-entusiasterne og de garvede campister, og vores håb er, at alle kan tage ny viden, inspiration til den næste ferie og en god oplevelse med sig videre”, siger greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille.
Entreen til Camping Outdoor Museum er inkluderet i entreen til Egeskov Slot. Besøg museet her.