NYHEDER

Et år med corona: Naturen er for alvor flyttet ind i vores liv

Almind Sø, Silkeborg. Foto Naturstyrelsen

Den 11. marts 2020 lukkede Danmark for første gang ned på grund af corona. På det år, der er gået siden da, har danskerne for alvor fået øjnene op for naturen, og trafikken i skovene har været stor som her ved Almind Sø ved Silkeborg. Det bekræfter tal fra Naturstyrelsen. Foto Naturstyrelsen

Tællertal fra udvalgte statslige naturområder og digitale besøgstal viser en klar stigning i efterspørgslen på udflugter og oplevelser i naturen siden Danmark lukkede ned for et år siden.

I dag er det et år siden, at COVID-19 lukkede store dele af Danmark ned. Men mens meget andet har været lukket, har naturen været åben. Og det kan mærkes derude.

Naturstyrelsens medarbejdere over hele landet har alle oplevet flere mennesker på stierne i naturområderne, flere overnattende på lejrpladserne og flere henvendelser fra borgere. Det fortæller Mads Jensen, der er kontorchef i Naturstyrelsen.

”I naturen er der plads til at holde afstand, og naturen har været, og er stadig, vores fælles åndehul i en svær tid. Vi har som langsigtet mål at få endnu flere danskere ud i vores fælles natur, men der var ingen, der havde forudset, hvad en verdensomspændende pandemi ville gøre ved vores brug af naturen”, siger han og fortsætter:

”Forhåbentlig vil vi fortsat se masser af glade mennesker i naturen, nu hvor foråret er kommet. Vi opfodrer til også at opsøge de mere ukendte perler derude, for jo mere vi spreder os, jo nemmere er det for alle at holde den nødvendige afstand”.

Naturen er robust

Stigning i antal besøg i tre udvalgte områder fra januar 2020 til januar 2021

Bøllemosen ved Skodsborg/Nordsjælland:
Cirka 110 procent

Røsnæs ved Kalundborg:
Cirka 125 procent

Nordre Fælled ved Randers:
Cirka 80 procent

Naturstyrelsens medarbejderes oplevelse af at markant flere har fundet vej til stier, mountainbikespor og bålsteder i de statslige naturområder, bekræftes af tællere i naturområderne ude i landet.

I udvalgte naturområder viser tallene således en klar stigning i antallet af besøgende på op til 125 procent i 2021 sammenlignet med året før.  Det har fået mange til at spørge, om naturen mon kan holde til det, fortæller Mads Jensen fra Naturstyrelsen.

”Det er meget positivt, at vores fælles natur er blevet en del af folks hverdag, weekender og ferier. I de statslige naturområder er veje og stier anlagt i de mest robuste dele af skoven for at tage mest muligt hensyn til dyr og planter”, siger han og fortsætter:

”Naturen kan godt klare de mange ekstra besøgende, så længe vi overholder nogle simple regler. Vi skal tage hensyn og holde afstand til vilde dyr og andre besøgende i skoven, holde hunden i snor og tage vores affald med hjem igen. Så er der rig mulighed for, at vi alle kan få endnu flere gode naturoplevelser i de lyse forårsmåneder”, siger Mads Jensen.

Ny i naturen: Tre gode råd til din tur

Hold afstand til andre
Find et andet sted, hvis der er mange mennesker.

Hold hunden i snor
Af hensyn til andre besøgende og de vilde dyr, som lige nu får unger skal hunden altid være i snor.

Husk dit affald
Gør naturen og de andre besøgende en tjeneste og tag dit affald med hjem – det gælder også toiletpapir.

Similar Posts