Flere danskere vil bo i naturen. Det skaber stor efterspørgsel på huset med grønne omgivelser. Foto: Palle Skov
Et hjem tæt på skov eller anden natur er i høj kurs. Danskerne vil nemlig i højere grad bo i naturen nu end før corona, viser flyttebarometer.
Siden 2020 er andelen af danskere, der prioriterer at bo i naturen og tæt på skov og strand steget fra 30 til 36 procent.
Det viser tal fra mæglerkæden Homes flyttebarometer, som er lavet af analyseinstituttet YouGov blandt 2.000 danskere.
I spørgeundersøgelsen har Home spurgt danskerne om de ting, der betyder mest for hjemmets beliggenhed. Respondenterne kunne vælge op til tre ting blandt 12 udvalgte ønsker.
Her er svarmuligheden at bo ’tæt på skov og anden natur’ i år kun overgået af at bo ’tæt på indkøbsmuligheder’. De tal er en ‘statistisk signifikant’ fremgang, lyder det fra Michael Dalsager, der er talsperson i Home:
”Flere danskere vil bo i naturen end før corona. Skov og natur har længe været blandt de største flytteønsker, men coronatiden har kun skruet op for de ‘grønne’ ønsker hos danskerne, der både har søgt ud i naturen og er flyttet efter naturen”, siger han.
Ønsket om at bo i naturen er en positiv bivirkning
De grønne tendenser og ønsket om at bo i naturen ses på flere måder på boligmarkedet. Eksempelvis har flere danskere bosat sig i mere landlige kommuner væk fra de større byer.
Derudover har mange flere har købt sommerhus, der typisk også ligger i eller tæt på naturområder i coronatiden, og endelig er salget autocampere og vans også eksploderet.
I byerne er betydningen af det grønne åndehul også vokset. Faktisk er det at have en have blevet det vigtigste parameter, når det handler om hjemmets kvaliteter, viser Homes flyttebarometer.
I byerne har flere søgt efter hus og have. og en have er jo en slags naturkompensation, nå man ønsker at bo i naturen, konstaterer Michael Dalsager fra Home.
”Man kan sagtens tolke natur- og have-ønskerne som to sider af samme sag. Vi prioriterer at komme ud og få grønt under fødderne og blå himmel over hovedet. At danskerne i højere grad ønsker at bo i naturen, er én af de bedre bivirkninger ved corona”, siger Michael Dalsager.