Cyklister skal have bedre mulighed for at opleve danske seværdigheder og naturskønne områder. Det er målet bag et nyt knudepunktsnetværk efter hollandsk forbillede.
Nu får Danmark et nyt rekreativt cykel-knude-punkts-netværk. Fik du den? Et cykelknudepunktsnetværk som er skabt af Dansk Kyst- og Naturturisme efter hollandsk forbillede.
Formålet med netværket er at skabe bedre vilkår for cykelferier i Danmark og for at få cyklisterne endnu mere ud i den danske natur. Knudepunkterne giver nemlig cykelister nemmere adgang til attraktive ruter og områder for alle cyklister i Danmark.
Det nye cykelknudepunktsnetværk er et opgør med den traditionelle planlægning af cykelnetværk i Danmark. Fokus skal flyttes fra et rutebaseret netværk til et knudepunktsbaseret netværk.
Det fortæller Gunvor Riber Uggerhøj, der er projektleder for Niras, der står for projektledelsen og det kommunale samarbejde:
”Vi vil gerne sørge for, at dette rekreative cykelknudepunktsnetværk giver cyklisterne en god oplevelse, så de får lettere adgang til smuk natur, seværdigheder og forskellige faciliteter på cykelruterne”, siger Gunvor Riber Uggerhøj.
Danmark er skabt til cykelferie
Selvom Danmark er en stolt cykelnation, og selvom det danske landskab er som skabt til cykelferie, så bruges cyklerne mest i byerne. Det skyldes en række udfordringer med usikre og usammenhængende cykelveje, dårlig skiltning og mangelfuld sammenkobling mellem centrale funktioner.
Ifølge Gunvor Riber Uggerhøj kræver det en helt ny tilgang til planlægning og udpegning af ruter og knudepunkter, hvis cyklisterne skal have det optimale ud af cykelturene.
Om projektet
Projektet løber fra marts 2022 til november 2023
Det samlede budget er på 3,9 mio. kroner
Projektet udføres i 9 udvalgte kommuner:
Ringkøbing-Skjern Kommune
Varde Kommune
Tønder Kommune
Aabenraa Kommune
Haderslev Kommune
Sønderborg Kommune
Stevns Kommune
Vordingborg Kommune
Faxe Kommune
Udvælgelsen af ruterne og knudepunkterne bliver derfor baseret på data. Det betyder, at den viden, der allerede ligger om dansk friluftsliv i forskellige databaser, bliver bragt i spil for at lave det bedst mulige knudepunktsnetværk for cyklister.
”De senere år er der kommet et øget fokus på både natur og på Danmark som feriemål, så det er helt oplagt også at skabe bedre vilkår for cyklisterne. Det gælder både dem på cykelferie, og dem som bare vil cykle en dejlig tur”, siger Gunvor Riber Uggerhøj.
”Den danske natur og de forskellige seværdigheder skal være i højsædet, og det skal være tilgængeligt for alle, unge og gamle, fastboende borgere og turister, danskere og udenlandske gæster. Alle skal kunne cykle rundt i Danmark og få mulighed for at komme ud i vores herlige natur,” forklarer Gunvor Riber Uggerhøj.
Hollandsk forbillede for nye netværk af cykelknudepunkter
Cykelknudepunktsnetværket skal realiseres af Dansk Kyst- og naturturisme i samarbejde med Niras og Cyklistforbundet. Derudover assisterer de hollandske selskaber Mobycon og Folkersma Routing en Sign, som har stor erfaring med lignende projekter i Holland og Belgien.
Projektet løber fra marts 2022 til november 2023 i en række udvalgte kommuner, og har et samlet budget på 3,9 mio. kr.
”I Holland og Belgien har de længe haft fokus på at bruge deres cykler til at komme rundt og ud i naturen, og selvfølgelig skal vi det samme i Danmark. Men hollænderne har brugt over 20 år på at opbygge deres rekreative cykelknudepunktsnetværk, og vi er først lige gået i gang herhjemme”, siger Gunvor Riber Uggerhøj.