En klassisk fejl ved havegrillen er, at man bruger samme grilltang til råt og stegt kød. Undgå dårlig mave af grillmad og få flere gode råd fra Fødevarestyrelsen her. Pressefoto
Hver sommer får mange danskere dårlig mave af grillmad. Fødevarestyrelsen kommer derfor her med en række gode råd til sommerens grillaften.
ANNONCE
Det koster penge at lave god journalistik.
Alle links til produkter i artiklen er derfor såkaldte affiliatelinks.
Det betyder, at du støtter Outdoor-Camping økonomisk, når du foretager køb via vores affiliate-links.
På den måde kan du være med til at sikre, at Outdoor-Camping også i fremtiden kan udkomme med relevante artikler som denne.
Når du som selvbestaltet grillmester langer pølser, bøffer og marinerede kyllingefileter over spisebordet, er der god grund til at huske på hygiejnen.
Flere danskere bliver nemlig syge og får dårlig mave af fødevarebakterier om sommeren end om vinteren. Én af de primære årsager er dårlig hygiejne ved havegrillen, når der tilberedes grillmad.
Symptomerne på infektion kan være alt fra mild diarré, feber, kvalme og opkast til langvarig diarré og voldsomme mavesmerter. Det fortæller specialkonsulent Gudrun Sandø i Fødevarestyrelsen:
”Den skyldige bakterie er ofte campylobacter, som især findes på råt fjerkrækød. Der skal kun få campylobacterbakterier til at gøre dig syg, og det går ofte galt, hvis man ikke har fokus på at holde råt kød adskilt fra færdigstegt kød. En klassisk fejl er at bruge den samme grilltang til det rå og til det stegte kød”, siger Gudrun Sandø.
En uhyre lækker og gennemført grilltang til både madlavning og omrokering af grillkul og -briketter.Petromax BBQ and Coal Tongs, Large er fremstillet af børstet og rustfrit ædelstål, som både er meget robust og nemt at rengøre. Og tangen ligger rigtig god Læs mere »
Fleksibel Spatula m. Lang Håndtag fra Petromax er det perfekte supplement til grill og pander, som gør det endnu nemmere at vende kød, fisk og grønsager på grillen. Køb Petromax Fleksibel Spatula m. Lang Håndtag her.
Uformel grillmad giver dårlig mave
Årsagen til den dårlige mave er campylobacter. Den er især et problem ved grillaftener, fordi stemningen ved havegrillen typisk er mere afslappet og uformel end ellers. Der er derfor knap så stort fokus på hygiejnen ved tilberedning af grillmad, som når vi kokkererer i vores køkkener.
Derfor er Fødevarestyrelsen nu klar med en række gode råd om hygiejne til sommerens grillmad, fortæller Gudrun Sandø:
Derma Håndsprit gel er en hudvenlig håndsprit- og desinfektionsgel, der sikrer rene og bakteriefri hænder.
Køb her »Paraghurt normaliserer tarmfloraen og anvendes til forebyggelse og behandling af diaré.
Køb her »Sådan undgår du dårlig mave af grillmad
– Hold råt kød adskilt fra færdig mad, f.eks. salat, brød og færdigstegt kød.
– Gennemsteg kylling, hakkebøffer og ferske pølser.
– Undgå at røre ved det rå kød og vask hænder jævnligt.
– Hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.
– Brug en ren grilltang eller en ren gaffel samt ren tallerken til færdigstegt kød.
– Få flere gode råd om god hygiejne og grillmad her.
”Det er ikke kun grillmad, du risikerer at blive syg af i sommermånederne. Når temperaturerne stiger, og måltiderne rykker udendørs, er der nemlig større sandsynlighed for, at maveknebsfremkaldende bakterier generelt får lov til at vokse frem og sprede sig”, siger hun og fortsætter:
”De typiske fejl er blandt andet, at man lader maden stå for længe og lumre i sommervarmen eller ikke får sat varerne hurtigt nok på køl, når man har været ude at handle. eller at man glemmer at skylle vandmelonen, inden man skærer den ud”, siger Gudrun Sandø.