Hvor går man hen for mennesker, når man vil ud i naturen? Her får du 40 skønne vandreruter med start og stop samme sted over hele landet.
Naturstyrelsen har gjort det nemt for danskere, der vil ud i naturen. I et stort projekt, der skal hjælpe danskerne til flere og bedre naturoplevelser, har statens naturvejledere fundet nogle af de smukkeste statslige naturperler til rundture i hele landet.
De smukke vandreruter tæller både gåture i skov, langs kysten og i det åbne land. Fælles for dem alle er, at de kan klares på en halv eller hel dag alt efter dagsformen. Det fortæller Marie Roland, der er naturvejleder i Naturstyrelsen.
”Vi oplever en stor interesse for at vandre lige nu, og folk efterspørger især ture, der begynder og slutter det samme sted. Så har man heller ikke besværet med at finde tilbage til bilen igen eller lede efter offentlig transport”, siger hun.
Corona har givet kamp om naturen
Naturstyrelsen har oplevet store problemer i de statslige bynære skove med, at bilister kører ind på områderne. Det har fået styrelsen til at spærre af med kæder og bomme ved indgange til flere skovområder i Nordsjælland.
Det gælder blandt andet ved Gribskov ned mod Esrum Sø, Teglstrup Hegn i Helsingør, i Tisvilde Hegn og ved Eremitageslottet i Dyrehaven nord for København, hvor bilisterne blæser på, at det er ulovligt at køre ind i skovområderne.
Én af årsagerne er formentligt, at det typisk er på de kendte naturperler og i de bynære naturområder, at man møder mange andre besøgende. Det giver kamp om naturområderne. Af samme årsag opfordrer Naturstyrelsen til, at man tænker i alternative baner, når man vil ud i naturen.
”En sjov ting er, at der er kommet mere interesse for de længere ture, hvor man pakker rygsækken med madpakker og termokande og begiver sig ud en hel eller en halv dag. Corona-nedlukningen i 2020 og et par år frem har givet os bedre blik for naturen og mulighederne for at komme ud i den. Det kan mærkes på de smukke afmærkede stier rundt i statens naturområder, siger Marie Roland.
Nordjylland
Lodbjerg Fyr: 9,5 km
Vildsted Sø: 20, 12 eller 10 km
Langdal Plantage: 7 km
Rold Skov: 2-21 km
Rebild Bakker Ruten: 10,8 km
Midtjylland
Skjern Enge: 8 km
Harrild Hede: 8 km
Asmild Naturområde: 7,5 km
Husby Klitplantage: 15 km
Rattrupdalturen, Klosterheden: 7 km
Østjylland
Bjergetapen i Mols Bjerge: 20 km
Silkeborg Østerskov: 7 km
Bølling Sø: 12 km
Sydjylland
Hejlsminde Natursti: 12 km
Randbøl Hede: 10 km
Varnæs Hoved: 3-10 km
Nyminde Plantage: 8 km
Fyn
Kirkendrup Skov: 7 km
Sollerup Skov og Enge: 6 km
Ringe-Espe stien: 15 km
Sydlangeland: 1,8-12 km
Sjælland
Ulvshale Rundt: 9,5 km
Kongskilde, Suserup og Tamosen: 10 km
Motionsslangens nordlige del, Nykøbing Falster: 23 km
Bidstrupskovene: 5-7 km
Hovedstaden
Vestskoven rundt: 10 km
Farum Søsti: 10 km
Furesøen rundt: 21 km
Gribskov – Esrum Sø: 10 km
Gribskov – Nødebo udgangspunkt ved Skovskolen: 8,6 km
Gribskov – Gribsø: 7,2 km
Store Dyrehave, Hillerød: 10 km
Rude Skov rundt: 9 km
Tisvilde Hegn- Asserbo: 7 km
Gurre Sø: 10 km
Krogenlund, Slangerup: 13 km
Bornholm
Bisonstien: 12 km
Hammerknuden rundt: 7 km
Borgedalsstien i Rø Plantage: 7 km
Blå rute i Blykobbe Plantage: 7 km