Pigespejderne har i dag 4000 medlemmer over hele Danmark og har som vision at gøre piger og kvinder i stand til at udvikle og udnytte deres fulde potentiale. Foto: De grønne pigespejdere
Der er forskel på, hvordan drenge og piger bruger uderummet. Nu har De Grønne Pigespejdere derfor fået én million kroner til at undersøge, hvad der motiverer piger i SFO til at bruge mere tid ude.
Drengene klatrer i træer og spiller fodbold imens pigerne bygger huler og leger stillesiddende lege omkring et bord. Så groft kan stereotyperne tegnes op over, hvordan SFO-børn bruger tid udendørs.
Nu har De grønne pigespejdere derfor modtaget en bevilling på én million kroner fra Friluftsrådet til at undersøge, hvad der kan motivere piger i SFO til at bruge mere tid i den friske luft.
Det skal de gøre med det nye projekt, Spejd med pigerne. Det projekt giver De grønne pigespejdere muligheden for at være pionér inden for piger og udeliv, og det skaber stor glæde hos den lokale pigespejdergruppe i Haderslev.
”Vi synes, det er vildt spændende, at vi kan være med til at få mere konkret viden frem om, hvad der faktisk virker i forhold til at motivere flere piger til et aktivt udeliv”, siger frivillig spejderleder Birgitte Burgwald fra De grønne pigespejdere i Haderslev og fortsætter:
”Som pigespejdere har vi en del erfaring i at engagere piger i alle aldre til at interessere sig for udelivet og det fællesskab man kan have her. Det vil vi naturligvis bruge i samarbejde med SFO’en. Men jeg er da rigtig nysgerrig på at få viden om præcis, hvad der virker – så vi kan gøre mere af det fremover”.
Samarbejde og forskning skal føre til ny viden
Spejd med pigerne er et samarbejde mellem De grønne pigespejdere i Haderslev, SFO’en og Center for Børn og Natur. Formålet er at se nærmere på, hvad der motiverer piger til at komme mere ud i den tid, de er i SFO.
Projektet bliver evalueret af Institut for Idræt og Biomekanik på SDU i samspil med Center for Børn og Natur, hvor der forskes i børns brug af naturen. Det fortæller Tenna Libak, der er projektleder for Spejd med pigerne.
”Med projektet Spejd med pigerne motiverer og skaber vi rammerne for, at flere piger på SFO’er kommer ud og er aktive i naturen. Flere undersøgelser dokumenterer, at så snart børn starter i skole, er de langt mindre udendørs end da de var i børnehave. Vi ved også, at pigerne er mindre ude end drengene og de bruger naturen anderledes”, siger hun.
Pigers brug af natur er underbelyst
Der findes mange gode anbefalinger til at få børn mere ud i undervisningen og i daginstitutioner. Effekterne og brugen af udeundervisning i skolen og friluftsliv i daginstitutionerne er derudover veldokumenteret.
Omvendt ser det ud med landets SFO’er. Her er effekterne og brugen af udeliv underbelyst. Bevågenheden på friluftsliv er derfor mangelfuld her. Det gælder både inden for forskningen og inden for efteruddannelse af pædagogerne.
Projektleder Tenna Libak ser derfor store perspektiver i projektet.
”Vi ser et stort potentiale i at arbejde målrettet med at motivere en bred målgruppe af piger i SFO, herunder også de naturuvante, til at komme ud og få gode oplevelser i naturen. Med naturoplevelser følger en række positive effekter som velvære, fysisk og mental sundhed og så vækker naturen børnenes nysgerrighed på, hvordan verden hænger sammen,” siger Tenna Libak, og fortsætter:
”Vi udvikler og tester metoder og aktiviteter i tre lokale samarbejder mellem SFO og spejdergruppe i hhv. Kalundborg, Ribe og Haderslev, og så er det vores håb, at vi kan udbrede de indsigter, vi får her, til andre organisationer og institutioner, der arbejder med piger”.