Uanset hvilken rejseforsikring til Europa du vælger, skal du altid tage højde for de lokale myndigheders krav. Foto: Pixabay
Skal du på eventyr under fjerne himmelstrøg, bør du som minimum forsikre dig. Her får du overblikket over hvilken rejseforsikring til Europa, du bør have.
Det kan du læse om i artiklen her
Basal rejseforsikring i Europa: Det blå EU-sygesikringskort
Ansvarsforsikring på rejsen: Det grønne kort
Det røde kort: Rejseforsikring til vejhjælp i Europa
Rejseforsikring med hjemtransport af eget køretøj
Erstatningsbil som rejseforsikring
Efter to år med corona, har Udenrigsministeriet endelig åbnet op for rejser til hele Europa. Det betyder, at vanlife’re, autocampere og overlandere mv. nu kan få afløb for deres opsparede udlængsel og komme på eventyr. Men inden du triller ud i verden, er det vigtigt at have styr på din rejseforsikring til turen i Europa.
En rejseforsikring sikrer dig, hvis du bliver syg eller kommer til skade på din ferie. Den dækker blandt andet omkostninger til lægebehandling, hospitalsindlæggelse, medicinering og hjemtransport.
Især i Europa er der ordnede forhold og gode samarbejder landene imellem. Derfor risikerer du også hurtigt at købe en rejseforsikring mod noget, du allerede er forsikret imod. Her får du derfor et overblik over de mest nødvendige rejseforsikringer, du bør have på din tur ned igennem Europa.
Basal rejseforsikring i Europa: Det blå EU-sygesikringskort
Det blå EU-sygesikringskort er din mest basale rejseforsikring i Europa. Med det blå sygesikringskort er du nemlig sikret behandling i det offentlige sundhedsvæsen i alle EU-lande, samt Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz og Storbritannien.
Det blå EU-sygesikringskort gælder, hvis du bliver syg eller kommer til skade på rejsen. Det betyder derfor, at du som minimum har ret til offentlig behandling på lige vilkår med borgerne i disse lande på rejsen.
I modsætning til Danmark, hvor det som bekendt er gratis at gå til læge og komme på hospitalet, er der i mange lande i Europa delvis egenbetaling ved lægekonsultation og hospitalsbehandling. Den store forskel på, hvordan man indretter sit sundhedsvæsen i Europa gør, at der samtidig er stor forskel på, hvordan Det blå sygesikringskort dækker, alt efter hvor i Europa du befinder dig.
I de nordiske lande er der en særlig sundhedsordning. Det betyder, at du her kan nøjes med dit almindelige gule sundhedskort i Norge, Sverige og Finland. Det gule sygesikringskort giver dig den samme rejseforsikring som det blå. I Norden dækker det gule sundhedskort i visse tilfælde også hjemtransporten.
På RejseforsikringsGuiden.dk kan du få overblik over, hvordan det Det blå EU-sygesikringskort dækker som rejseforsikring i Europa.
Ansvarsforsikring på rejsen: Det grønne kort
Din danske nummerplade er som udgangspunkt bevis nok for at du har en ansvarsforsikring på din van, autocamper, pickup, truck, eller hvad du nu kører i. Derimod er der en række andre, primært østeuropæiske lande, hvor det er nødvendigt med det grønne kort.
Her gælder det grønne kort
Albanien
Aserbajdsjan
Hviderusland
Nordmakedonien
Moldova
Rusland
Tyrkiet
Ukraine
*I Kosovo anerkender myndighederne ikke det grønne kort. Her skal du derfor købe en ekstra ansvarsforsikring til dit køretøj.
Det grønne kort bestiller du hos dit forsikringsselskab. Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at få kortet, afhængig af hvilket forsikringsselskab du har. I højsæsonen kan det dog godt tage nogle uger. Du bør derfor altid være i god tid med at bestille, inden du rejser.
Hvis ikke du har det grønne kort med dig, risikerer du at blive afvist ved grænsen i de lande, hvor det er påkrævet. Det er derfor vigtigt altid at have et fysisk eksemplar af det grønne kort sammen med dine andre rejseforsikringer.
Det er ekstremt vigtigt, at du altid husker at sikre dig en kopi af modpartens grønne kort ved uheld.
Det røde kort: Rejseforsikring til vejhjælp i Europa
Rødt Kort-ordningen giver vejhjælp i Europa gennem SOS International. Det røde kort er ikke en nødvendig rejseforsikring til turen ned igennem Europa. Til gengæld er den rigtig god at have.
Hvis din van, autocamper, truck, bil eller andet køretøj er kaskoforsikret gennem et dansk forsikringsselskab, som er du som udgangspunkt allerede tilmeldt Rødt Kort-ordningen. Hvis du derimod kører med campingvogn, skal den have sin egen kaskoforsikring for at være dækket.
Dette dækker Rødt Kort
Vejhjælp på uheldsstedet
Bugsering
Overnatning og lokaltransport
Erstatningsbil
Hjemrejse
Hjemtransport af eget køretøj
Fremskaffelse og forsendelse af reservedele
Vejhjælpen dækker dog ikke i Danmark. Her skal du tilmelde dig vejhjælp som en tillægsforsikring.
Det røde kort kan printes og opbevare med dine øvrige rejseforsikringer, eller du kan downloade det som app.
På www.sos.eu/da/roedt-kort kan du læse mere om ordningen.
I disse lande dækker Rød Kort til vejhjælp
Albanien, Andorra, Belgien, Bosnien & Hercegovina, Bulgarien, Cypern, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrig (inkl. Korsika), Fransk Guyana, Færøerne, Gibraltar, Grækenland, Grønland, Holland, Hviderusland, Iran, Irland, Island, Israel, Italien, Kosovo, Kroatien, Letland, Liechtenstein, Lithauen, Luxembourg, Makedonien, Malta, Marokko, Moldova, Monaco, Montenegro, Nordirland, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Rusland (indtil Uralbjergene), San Marino, Schweiz, Serbien, Skotland, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tunesien, Tyrkiet, Tyskland, Ukraine, Ungarn, Wales, Østrig.
Rejseforsikring med hjemtransport af eget køretøj
Normalt dækker din rejseforsikring hjemkald. Det betyder, at du hurtigt kan flyve hjem til Danmark på forsikringsselskabets regning, hvis en person i din nærmeste familie bliver alvorligt syg eller kommer til skade.
Problemet opstår, hvis du har taget bilen eller camperen ud i Europa. I så fald strander den i udlandet. Her kan du dog tegne en rejseforsikring, der dækker hjemtransport af egen bil i Europa i tilfælde af hjemkaldelse. På den måde skal du blot koncentrere dig om at komme hjem og så overlade resten til forsikringsselskabet.
Erstatningsbil som rejseforsikring
Nogle rejseforsikringer dækker udgifter til leje af en erstatningsbil inden afrejsen. Denne type rejseforsikring gælder, hvis din egen bil bliver beskadiget i en sådan grad, at du ikke kan komme af sted.
Med denne type forsikring kan du leje en bil i samme bilgruppe som din egen. Normalt er der fri kilometer inkluderet. OBS: Denne type rejseforsikring dækker som regel ikke leje af campingvogn eller autocamper.
Læs mere om rejseforsikring i Danmark her.