Der er rig mulighed for at finde et shelter ved vandet i Østjylland. Shelterpladsen ved Uggelhuse i Naturpark Randers Fjord er bare ét af mange gode sheltere ved havet. Her finder du det bedste shelter ved vandet i Østjylland. Foto: Jesper Rais.
Østjylland har en ekstremt varieret og frodig kystlinje. Nogle af de bedste sheltere ved havet finder du derfor her. Se top-10 med kort over det bedste shelter ved vandet i Østjylland her.
Østjylland byder på ekstremt varieret natur med skove, som vokser helt ned til vandkanten og et helt unikt plante- og dyreliv i Danmarks første nationalpark, Mols Bjerge. Dertil kommer Naturpark Randers Fjord i Kronjylland, de smukke øer i Kattegat og fjordlivet ved Vejle og Horsens.
Den unikke natur i Østjylland har kommunerne i landsdelen i høj grad formået at udnytte ved at tænke friluftsliv med flere gode shelterpladser helt ud til havet ind i lokalplanerne. De mange bugter og fjorde i Østjylland byder derfor på et hav af små hyggelige lommer med god mulighed for at finde en et godt shelter ved vandet.
Det er naturligvis individuelt, hvad man forbinder med et godt shelter. Gode naturoplevelsen og fred er dog oftest parametre, som de fleste vægter højt, og selvom Østjylland er folkerig landsdel med Aarhus, Randers, Horsens og Vejle som nogle af de største byer i landet, er der faktisk rigtig god mulighed for at finde netop gode naturoplevelsen og fred i Østjylland.
En meget udslagsgivende faktor ved gode naturoplevelser er vand. Alle ved, at vand på magisk vis sænker blodtrykket og giver ro i sindet. Derfor er sheltere ved havet og vandet generelt også i høj kurs, og netop i Østjylland er der god mulighed for at finde et godt shelter ved havet og vandet.
Se kortet: Find et shelter ved vandet i Østjylland
På kortet her i afsnittet kan du se de 10 bedste sheltere ved vandet i Østjylland. I forlængelse heraf finder du en beskrivelse af de 10 sheltere i regionen.
Listen her er udelukkende over sheltere ved vandet. Det skyldes, at vandet omkring Danmark kan noget helt særligt. Det gælder både i forhold til fiskeri, kajak og andre former for vandsport.
Endelig er luften bare bedre ved vandet. Derfor domineres listen over shelter ved vandet her primært af sheltere ved havet.
ANDRE LÆSER OGSÅ: Shelter ved havet i Nordjylland: De 10 bedste sheltere ved vandet
ANDRE LÆSER OGSÅ: Shelter ved vandet i Vestjylland: Den bedste shelter ved havet
ANDRE LÆSER OGSÅ: Shelter ved vandet på Fyn: Her er de 10 bedste sheltere ved havet
Shelter ved vandet i Østjylland: Top-10 over shelter ved havet
10. Mariendal Strand Shelter, Aarhus Syd
Aarhus har flere lækre sheltere ved vandet, men ikke ret mange, som kommunen anbefaler, at man overnatter i. Mariendal Strand syd for Aarhus er dog en undtagelse. Shelteret her er samtidig en sand perle, som man nemt kan overse, når man kommer forbi.
Shelteret ved Mariendal Strand ligger godt skjult i beplantningen og ligner til forveksling en kæmpe bunke pileflet, og det er lige præcis, hvad det er. Pilefletten er tækket med birkeris og sengene inden i shelteret er ligeledes flettet pil, som man lægger sig på. Fra åbningen er der en fantastisk udsigt igennem træerne og ud over vandet i Aarhusbugten.
På stranden foran shelteren er der en bålplads. Har du booket et shelter har du samtidig automatisk booket den tilhørende bålplads. Du skal dog som udgangspunkt selv tage brænde med hjemmefra, men må gerne samle tørre grene i skovbunden.
Der er ingen affalds-, vand- eller toiletfaciliteter ved shelteren, så al affald skal tages med hjem. Husk derfor affaldsposer. Ved parkeringsområdet ved Mariendal Strand cirka 200 meter derfra, er der et primitivt skovtoilet. Toilettet og pladsen er dog uden drikkevand.
Det store minus ved shelteret er, at man ikke kan forvente, at det er vandtæt. Det kan dog klares med en presenning eller en tarp over. Ellers er shelteret ved Mariendal Strand virkelig fantastisk, og havde det ikke været for det utætte pilflet, havde det også været nummer ét på listen over sheltere ved vandet i Østjylland.
Book shelteret ved Mariendal Strand her.
9. Boeslum Strand Shelter, Syddjurs / Nationalpark Mols Bjerge
Ligesom Strandkær Strand Shelter er Boeslum Strand Shelter også et af flere skønne sheltere ved vandet i og omkring Nationalpark Mols Bjerge. Shelteret har plads til cirka fire personer og ligger ud til Kattegat, fire kilometer fra Ebeltoft.
Shelteret ligger cirka 200 meter fra vandet og er derfor et oplagt sted at stoppe for natten for eks. kajakroere.
Skødshoved Strand, Sletterhage Shelterplads, Strandkær Strand Shelter og Ahl Hage Shelter er oplagte steder at stoppe på den videre tur for både kajakroere såvel som vandrere, cyklister samt alle andre på tur i naturen.
100 meter fra shelteret er der toilet og vand, samt ligger lidt brænde man kan tage. Shelteret kan ikke reserveres på forhånd, og det er ikke tilladt at slå telte op på pladsen. Det er derfor først-til-mølle-princippet, der gælder. Parkeringspladsen ligger lige ved siden af samt et ishus, som har åbent fra april til november.
Læs mere om Boeslum Strand Shelter her.
8. Shelteret ved Uggelhuse Marina midt i Randers Fjord
Uggelhuse Marina i Randers Fjord har et fint lille shelter helt tæt på vandet midt i den smukke Naturpark Randers Fjord. Ved shelteret her er der både handikaptoilet og bademuligheder fra den 20. april til den 20. oktober samt mulighed for at hente rent vand.
Naturpark Randers Fjord byder på alt fra fremragende kano- og kajakmuligheder samt skønne vandre- og cykelruter. Shelteret ved Uggelhuse Marina er det første shelter ved vandet, man når til, hvis man kommer fra Randers. Tager man turen videre herfra langs fjorden kommer man til en række andre skønne sheltere, som også ligger helt ned til vandt. Her kan nævnes Hollandsbjerg Landingsplads og Fjordvej Shelterplads.
Følger du herefter Randers Fjord helt til udmundingen i Kattegat, kommer du derudover til shelterpladsen ved Udbyhøj Syd. Lige over for på den anden side af vandet finder du shelterne på havnen i Udbyhøj Vasehuse og Shelterne ved Fjordcenteret, som også ligger meget tæt på havet ved Randers Fjord og Kattegat.
Shelterpladsen Uggelhuse Marina kan ikke bookes. Det der derfor først-til-mølle-princippet, der gælder her.
Læs mere om Shelterpladsen Uggelhuse Marina her.
7. Betonrøret ved Sletterhage Fyr, Helgenæs
Helt ude på sydspidsen af Helgenæs ved “landets ende” ligger der er et shelter ved vandet i en gamle ralgravningstunnel i forbindelse med fyret. Shelteret er endnu et eksempel på den enorme og befriende kreativitet i forhold til indretning af shelterpladser, og fra betonrøret ved Sletterhage Fyr får du en fantastisk udsigt ud over havet i Aarhusbugten og Kattegat.
Et minus ved stedet er, at vandet er dybt og meget strømfyldt og derfor uegnet til badning. Til gengæld er det et godt sted for lystfiskeri, og lidt nord for fyret er der god plads til at sætte mindre både og kajakker i vandet.
Nationalpark Mols Bjerge ligger lige nord for halvøen Helgenæs, hvor shelteret ligger. Udover et utroligt dyreliv og en helt unik natur finder du også både Fuglsøcenteret og Karpenhøj Naturcenter i nationalparken.
Ved shelteret i betonrøret ved Sletterhage Fyr finder du en p-plads samt to offentlige toiletter. He er der også indrettet madpakkehus, som er tilgængeligt året rundt med borde og bænke til cirka 24 personer.
Der er adgang til fyret med udstillinger og udsigt påske til efterårsferien. Nøglen til fyret hentes i ishuset, og prisen er 20 kroner for voksne og gratis for børn.
Ved vandet langs Syddjurs finder du derfor også shelterne Muslingen ved Skødshoved Strand, Strandkær Strand Shelter, Ahl Hage Shelter og Boeslum Strand Shelter, som er oplagte steder at stoppe for både kajakroere såvel som vandrere, cyklister samt alle andre på tur i naturen.
Læs mere om shelteret i betonrøret ved Sletterhage Fyr her.
6. Boller Nederskov Shelter, Horsens Fjord
Boller Nederskov Shelter på Horsens Fjords sydlige bred er et af de bedste sheltere ved vandet i Østjylland. Der er plads til fire til seks personer i shelteret, og på pladsen er der bålplads med grill samt adgang til multtoilet. Du skal dog selv medbringe toiletpapir og håndsprit.
Shelteret er ét af en række af sheltere ved havet langs de østjyske fjorde og er markeret med en pæl fra vandsiden. På modsatte side af Horsens Fjord ligger Brigsted Shelter, som absolut også er et besøg værd.
Fra landsiden er der adgang gennem Boller Nederskov ved Boller Slot. Al parkering skal ske ved indgangen til skoven, og der er derfor ingen adgang til skov og shelter via gården Christiansminde eller markveje ved den østlige ende af Boller Nederskov.
Ud over den smukke udsigt over vandet fra shelteret og Boller Slot kan du også opleve Jyllands ældste egetræ i området. Det krogede gamle træ blev formentligt plantet på Valdemar Atterdags tid engang i 1300-tallet.
Shelterpladsen kan ikke bookes. Der er adgang efter “først til mølle”. Vil du være sikker på tørt træ skal du selv medbringe. Ellers er det tilladt at sanke træ fra skovbunden til eget forbrug på bålpladsen. Derudover forventes det, at der vises hensyn til naturen samt andre gæster, og at man deles om pladsen.
Læs mere om Boller Nederskov Shelter her.
5. Nordby Strand Lejrplads, Samsø
På Samsø er der flere gode sheltere, men kun ét ved vandet. Nordby Strand Lejrplads ligger lige ud til en rigtig fin badestrand øst for Nordby. Nordby er endda også kåret til Danmarks bedst bevarede landsby med cafeer, gallerier og meget andet.
Selve pladsen er på 10.000 m2, hvilket svarer til små to fodboldbaner, hvor der er læ fra alle sider og gode muligheder for boldspil og andet. På pladsen er der tre “Dark Sky” hængekøjer, volley bane på stranden og badebro. På teltpladsen er der plads til højest otte telte.
Shelteret er stort og på intet mindre end 46 m2. Det er inddelt i to afdelinger, med liggeplads til fire personer i hvert samt bord- og bænkesæt både inde og ude. Som udgangspunkt kan pladsen ikke bookes, så her er det først-til-mølle-princippet, der gælder. Grupper på mere end 10 personer kan dog godt booke mod forudbetaling. Her er prisen 55 kroner pr. person pr. nat og 25 kroner pr. barn 4-15 år.
Dagligvarer kan købes i Mårup, små tre kilometer fra Nordby Strand Lejrplads. Ellers er der bålplads med brænde, som kan sankes i hegnet, vandpost og toilet. Shelteret er derudover velegnet for gangbesværede, men ikke for kørestolsbrugere.
Nordby Strand Lejrplads er en oplagt shelterplads uanset, om man kommer i kajak, båd, til fods eller på cykel. Fra pladsen er der cirka 7,5 kilometer til den imponerende 500 meter lange og 11 meter brede Kanhavekanal, der cementerede Samsøs position som et magtcenter midt i landet i Danmarks oldtid. Her finder du også den smukke Stavns Fjord med et rigt fugle- og dyreliv.
Læs mere om Nordby Strand Lejrplads her.
4. Shelterplads ved Udbyhøj Syd, Randers Fjord / Kattegat
Ved indsejlingen til Randers Fjord fra Kattegat ligger et lille færgeleje på fjordens sydlige bred. Her ligger der tre fine sheltere ved Udbyhøj Syd med offentlige toiletter i forbindelse med lystbådehavnens klubhus. Når klubhuset er åbent, kan badefaciliteterne og toilettet her også bruges.
De tre sheltere er udformet som tipier eller stakke af ruspæle, som vidner om livet ved vandet i fjorden. Mellem Udbyhøj Syd og Udbyhøj Nord på hver side af fjordudmundingen sejler en kabelfærge flere gange dagligt. Både den og resterne af skanserne fra englandskrigene tæt ved er bestemt et besøg værd.
Foruden skønne vandre- og cykelmuligheder byder Randers Fjord på fantastiske muligheder for ture i kajak. Fra den nye 48 meter lange T-formede badebro er der god mulighed for at bade og fiske samt at lægge til med netop kano og kajak.
Langs fjordarmen kan bl.a. nævnes Shelteret på havnen i Udbyhøj Vasehuse og Shelterne ved Fjordcenteret lige over for på den anden side af vandet samt shelterpladsen ved Kyst- og Fjordcenteret længere inde i fjorden, hvor du også finder shelteret ved Hollandsbjerg Landingsplads, Uggelhuse Sejlklubs shelter og Fjordvej Shelterplads, som alle ligger ud til havet i Randers Fjord.
Læs mere om Shelterpladsen ved Udbyhøj Syd her.
3. Stagsrode Skov Shelter, mellem Vejle og Juelsminde
Ved Vejle Fjords udmunding ligger Stagsrode Skov Shelter på den nordlige bred. Shelteren har plads til seks til otte personer, og når shelteren her er vores nummer 1 på listen over ’shelter ved vandet’, skyldes det den skønne udsigt fra toppen af skrænten, som den ligger på.
Selvom pladsen kun ligger få meter fra vandkanten, er der stejlt op fra kysten. Stagsrode Skov Shelter giver derfor en fantastisk udsigt ud over fjorden og den nordlige del af Lillebælt.
På pladsen er der bålplads med grill samt adgang til multtoilet, og det er tilladt at samle træ til bålet fra skovbunden. Pladsen er én af flere kystlejrpladser ved de østjyske fjorde og er markeret med en pæl fra vandsiden.
Fra landsiden er der adgang til shelteren fra P-pladsen ved Stenhøj Strand. Herfra går du cirka 110 meter ad blå rute mod øst. Shelteren kan ikke bookes, og en enkelt eller to personer må derfor ikke lægge beslag på hele shelteren. Det er forbudt at slå telte op på pladsen.
2. Muslingen ved Skødshoved Strand, Syddjurs
Musling, øgleæg, betonshelter. Kært barn har mange navne, og shelteret ved Skødshoved Strand på Mols bliver hurtigt et kært bekendtskab. Shelteret her er smukt beliggende tæt ved stranden ved Skødshoved Havn. Herfra får du en helt unik panoramaudsigt ud over havet mod Marselisborg skovene, Aarhus, Risskov og Egå på den anden side af Aarhusbugten.
Shelteret, som ligner en musling, har plads til fire eller fem voksne. Selve shelteret er lavet af tynde dobbeltkrumme betonelementer med en bund af træ. Shelteret indgår som et støttepunkt på havkajakruten langs Syddjurs Kommunes kyst.
Ved vandet langs Syddjurs finder du derfor også shelterne Sletterhage Shelterplads, Strandkær Strand Shelter, Ahl Hage Shelter og Boeslum Strand Shelter, som er oplagte steder at stoppe for både kajakroere såvel som vandrere, cyklister samt alle andre på tur i naturen.
Syddjurs Kommune er hjemsted for Nationalpark Mols Bjerge, og selvom Skødshoved ikke ligger i selve nationalparken, er der nem adgang til den fra shelteret her. Skødshoved Bro Jollehavn er en gammel anløbsbro for paketbådene, der sejlede i rutefart mellem Aarhus og Mols først i 1900-tallet.
Nu er havnen en lille hyggelig havn med cirka 60 fastlæggende både og nogle gæstepladser. Der er de mest nødvendige faciliteter og en dejlig børnevenlig badestrand. Der er mulighed for at benytte toilettet på havnen hele året rundt, og brug af shelter kræver ikke bookning.
Læs mere om Muslingen ved Skødshoved Strand her.
1. Rygaard Strand shelter, Norddjurs
Ved Rygaard Strand i Norddjurs ligger der er et skønt shelter kun 50 meter fra vandet. Shelteret der kommunaltejet findes hverken på Udinaturen.dk eller på Friluftsguiden. Årsagen til dette er formentligt manglende samkøring mellem Norddjurs Kommune og de to enheder, og det gør Rygaard Strand shelter til lidt af en overset perle.
Selvom shelteret langt fra nyder den opmærksom, som det ellers kunne have fået, hvis Norddjurs Kommune havde meldt shelteret ind på Udinaturen.dk, er stedet alligevel meget velbesøgt. Det skyldes i høj grad de exceptionelle gode og meget børnevenlige offentlig badestrande på Norddjurs, som også er at finde ved Rygaard Strand.
Arealet, hvor shelteret ligger, er udyrket, men ved shelteret er der etableret krat og træer, så man ligger i læ, og der er handicapbro ved den lækre sandstrand. Shelterpladsen kan ikke bookes. Det er gratis at overnatte her, men det er først til mølle, og det er kun tilladt at overnatte to nætter i streg her. Teltning er derudover ikke tilladt.
Tæt shelteret ligger der hele fire parkeringspladser, som ofte benyttes af de mange sommerhusgæster i området. Udover den lækre strand er der derudover bålplads og offentlig toilet med mulighed for rent vand og et koldt bad. Vandreruten Nordsøstien, som går langs Djurslands nordkyst, ligger tæt med cirka fem kilometer til nærmeste indkøbsmulighed.
Læs mere om Rygaard Strand shelter her.