Store smil: Forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 25 personer fra på mandag. Det betyder, at de danske spejderorganisationer igen kan få snøret vandreskoene og få gang i bålhyggen. Foto: De grønne pigespejdere.
Forsamlingsforbuddet hæves fra på mandag til 25 personer i foreninger. Det blev resultatet af regeringens genåbningsplan, som vækker glæde hos spejderne. Det giver børn, som mistrives under coronaen, et tiltrængt frirum.
Regeringen fremlagde onsdag sin genåbningsplan, og særligt ét punkt vækker stor glæde: Ved idræts- og foreningsaktiviteter og i organiseret regi hæves forsamlingsforbuddet til 25 personer udendørs.
Det betyder, at de danske spejderorganisationer igen kan samles om lejrbål, vandreture og andre fællesaktiviteter i naturen. Den nyhed har derfor været ventet med længsel fra de danske spejderkorps.
”Vi er rigtig glade for, at politikerne tænker foreningslivet ind i første fase af genåbningen. Den mentale sundhed hos børn og unge er helt vildt vigtig, og derfor er vi i Det Danske Spejderkorps rigtig glade for, at det fra på mandag igen er muligt at mødes i spejderregi”, siger Morten Gade, der er generalsekretær i Det Danske Spejderkorps (DDS).
Også hos KFUM-Spejderne har man stort fokus på de gavnlige effekter ved igen at kunne mødes i fællesskab i naturen.
”Det er fantastisk, at de børn, der har gået hjemme i lang tid, kan komme i gang igen. Vi er meget opmærksomme på, at det er godt for trivslen at være ude, og de frivillige ledere glæder sig enormt meget til at komme i gang igen”, siger Ole Buch Rahbek, der er generalsekretær hos KFUM-Spejderne.
Stor spejderaktivitet trods nedlukning
Om de nye retningslinjer
Forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 25 personer for så vidt angår udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi.
Der anbefales mindst 2 meters afstand til andre i det offentlige rum.
Udendørs er der krav om brug af mundbind ved store forsamlinger, eksempelvis optog, hvor det kan være svært at holde afstand, samt hvor tæt længerevarende ansigt-til-ansigt kontakt ikke kan undgås.
Mundbindet kan tages af, når personerne sidder ned.
Indendøre er der krav om mundbind.
Læs mere om rammerne for den gradvise genåbning af Danmark i pjecen her.
Læs mere om Sundhedsstyrelsens råd om smitteforebyggelse her.
Læs mere om brug af mundbind her.
Læs mere om, hvad der genåbner fra 1. marts 2021 i den politiske aftale her.
På trods af måneders nedlukning landet over, så har spejderne holdt humøret højt. Særligt børn har ellers mistrivedes under coronanedlukningen.
Ifølge Sundhedsstyrelsen har cirka 20 procent af alle børn fra 5. til 9. klasse vist tegn på mistrivsel under coronanedlukningen. Det betyder, at de er kede af det, nervøse, har svært ved at falde i søvn, føler sig udenfor og har følt sig pressede.
Men intet kan tilsyneladende stoppe en spejder. På trods af restriktionerne har både DDS og KFUM-Spejderne holdt humøret oppe med blandt andet online lejrbål og mange andre sjove aktiviteter. Det Samme gælder for De grønne pigespejdere:
”Vores frivillige ledere har gjort en kæmpe indsats for at holde liv i fællesskabet under nedlukningen. Der er afholdt ugentlige møder på Zoom, der er blevet hængt poster til spejderløb op i lokalområdet, lavet gå-challenges og cyklet forbi med materialepakker til alle spejdere i gruppen. Så det er ikke fordi det har stået stille – slet ikke, men nu trænger vi til at udfolde vores aktiviteter”, siger Pia Risør Bjerre, formand for De grønne pigespejdere.
Det store engagement blandt spejderne gør derfor også, at alle organisationerne har kunnet holde på deres medlemmer på trods af de begrænsninger restriktionerne har medført.
”Vi har oplevet rigtig god opbakning fra både spejderledere og forældre. Langt de fleste af dem har betalt kontingent, selvom de ikke har kunnet komme til aktiviteter, og det holder os i gang. Det er fantastisk. Det er nogle meget loyale medlemmer, vi har, og vi skylder dem en kæmpe tak”, siger Ole Buch Rahbek fra KFUM-Spejderne.
Stort fokus på ansvarlig genåbning lokalt i grupperne
På trods af den gode nyhed om lempelsen af forsamlingsforbuddet, har lederne lokalt i spejdergrupperne stort fokus på fortsat at undgå øget smittespredning. Alle gældende regler bliver derfor overholdt, fortæller Morten Gade fra DDS:
”Der er ingen tvivl om, at vi selvfølgelig gør alt for at undgå øget smittespredning. Vi har enormt dygtige og ansvarlige ledere i alle spejdergrupper i Danmark, og de tager naturligvis deres forholdsregler. Desuden er jeg ikke det mindste i tvivl om, at de passer på sig selv, deres spejdere og resten af samfundet, og at de følger myndighedernes anbefalinger til punkt og prikke”, siger han.
På trods af de gode nyheder om lempelsen af forsamlingsforbuddet, så er der fortsat børn og unge, som enten ikke har en fritidsaktivitet, de går til, eller som ikke har en fritidsaktivitet, der er omfattet af genåbningsplanen.
De er dog meget velkomne i spejderfællesskabet, siger spejderorganisationerne samstemmende.
”Børn og unge har brug for at komme ud i naturen og lave noget helt andet, end hvad den virtuelle verden kan tilbyde. De skal dufte, mærke og bruge sig selv aktivt, og de har brug for at komme væk fra skærmen, ud af deres hoveder og bruge deres kroppe i fællesskab med andre”, siger Pia Risør Bjerre fra De grønne pigespejdere, inden Morten Gade fra DDS tilføjer:
”Noget af det, der er mest afgørende for børn og unge, er det fællesskab, de har med andre jævnaldrende. Og fællesskab er hele fundamentet for Det Danske Spejderkorps, og det vil helt sikkert være et belejligt frirum og et lys i en stadig ret mørk tid, hvor mange ting stadigvæk ikke er normaliserede”, siger Morten Gade fra DDS.