NYHEDER

Stor succes: Første DM i træklatring for amatører

træklatring

Træklatring er for alle, og det er en sjov måde at røre sig på og bruge naturen på. Her ses Freja, som blev nummer to i danmarksmesterskaberne i træklatring for juniorer, på vej mod toppen. Foto: Lars Simonsen

Danmarks første træklatre- og sporbyggerfestival blev med stor succes afholdt i uge 42 i Faaborg. Den bød blandt andet på Danmarks første DM i træklatring for amatører. Se stemningsbillederne i bunden af artiklen.

Over 100 personer lagde i efterårsferiens sidste weekend vejen forbi Naturlegepladsen Gåsebjergsand i Faaborg. Her blev der serveret Kylling i karry og chili con carne, mens børn og voksne kunne prøve kræfter med træklatring og sporbygning til mountainbikes og ridning.

Årsagen var Danmarks første træklatre- og sporbyggerfestival, som løb af staben i det sydfynske. Her kunne gæsterne blandt andet også opleve Danmarks første DM i træklatring for amatører. Det fortæller Lars Simonsen, som var en af arrangørerne og initiativtagerne til arrangementet.

”Der har løbende været næsten 100 personer oppe og klatre, og da vi var flest, var her cirka 50 personer på én gang, så der var run på. Vi samarbejdede med sporbyggerne, som bygger spor til mountainbikes og ridespor. På den måde kunne børnene rydde spor, mens de voksne klatrede og omvendt”, fortæller Lars Simonsen, der er projektleder i Faaborg Midtfyns Kommune, hvor han arbejder med sårbare unge og veteraner i naturen.

Alle skal kunne være med

En af de helt store begivenheder til arrangementet var det første danmarksmesterskab i hurtigklatring nogensinde. Her kunne man dyste i junior-, senior- og i kvinderækken.

Nummer et og nummer to i danmarksmesterskaberne for træklatring, Jakob Karlby Andersen til venstre og Steffen Brandt Jansen til højre.. Foto: Lars Simonsen

Den første danmarksmester for herrer blev Jakob Karlby Andersen i tiden 3.13, mens den første junior-danmarksmester blev ”Frede” i tiden 4.53.

“Vinderne vandt æren og et diplom. Næste år bliver det nok noget med en håndsnittet pokal. Når det er noget med træ, må det gerne være en lille smule råt”, fortæller Lars Simonsen.

Under klatringen havde deltagerne et klippekort i lommen, og så var der tre poster, som de skulle nå ud til på vejen.

”Det handlede ikke bare om at nå først til toppen. Nogle gange skulle de helt ud på en gren, tilbage igen og videre op for at finde den næste post”, siger Lars Simonsen.

Den hurtigste tid var 3 minutter og 16 sekunder, mens den langsomste var cirka 30 minutter om at gennemføre. Blandt kvinderne var der kun fire deltagere, og ingen af dem gennemførte løbet.

”Den ene kvinde var en farmor sidst i 60’erne eller i begyndelsen af 70’erne. Det var ret sejt, at hun stillede op. Desværre var der ikke nogen af kvinderne, der gennemførte banen, så det var krævende for nogle af deltagerne”, fortæller Lars Simonsen, der glæder sig over engagementet hos deltagerne, men samtidig også over de erfaringer, som arrangørerne har gjort sig.

”Når én bruger 3 minutter og en anden 10 minutter, så løber tiden lige pludseligt. Det betød, at de to timer, som vi oprindeligt havde afsat til det, slet ikke var nok, men det lykkedes med succes, og det skal helt sikkert gentages. Nu er vi også blevet klogere på, hvordan det skal arrangeres, og at der skal være nemme og svære udgaver, så alle kan være med” siger Lars Simonsen.

Håber på flere træklatreklubber i landet

FS Træklatring, der er en del af Faldsled/Svanninge SG&I, en flerstrenget idrætsforening, stod bag begivenheden. Hele arrangementet løb fra fredag til søndag, hvor det var muligt at overnatte i foreningens Tentsile-telte (hængekøjer med telt over red.).

Ifølge Lars Simonsen er FS Træklatring den første træklatreklub for amatører i Danmark. Den åbnede for kun cirka et halvt år siden. Den anden træklatrerklub i landet ligger i København og består kun af professionelle instruktører. Lars Simonsen er selv uddannet træklatreinstruktør og fortæller, at der er op mod 600 træklatreinstruktører i Danmark.

”Vi er den første klub for amatører i landet og i øjeblikket 8-10 medlemmer. Det var superfedt. Specielt når man tænker på, at det var første gang. Klubben her er kun et halvt år gammel, og det er kun den anden træklatreklub, som åbner i Danmark”, siger Lars Simonsen og fortsætter:

”Der er ret mange uddannede instruktører, som bruges til teambuilding og skoleudflugter og den slags. Så det er lidt underligt, at der ikke findes flere træklatreklubber, men det kan være, at sådan noget som det her kan være med til at sætte skub i det”.

Træklatring er for hele familien, og også børnene kan være med. Lars Simonsen

Succesen gentages næste år

Ifølge Lars Simonsen var der i alt 18 overnattende personer pr nat. 20 dem var fra 6 forskellige familier, som deltog og sov i klubbens medbragte Tentsile-telte.

”Der kom blandt andet et par super seje unge fra Kolding som overnattede i deres egne hængekøjer, og der kom en professionel træklatrer fra Odense med sit eget profudstyr, og der har været mange familier forbi som gæster og tilskuere. Der var mange ting i det her, som var nyt for os, så vi kunne ikke håndtere flere folk. Jeg er rimelig bombet nu, det må man sige, men jeg er glad og stolt”, siger Lars Simonsen, inden han slutter:

”I år var vi heldige med vejret, at det var solskin og varmt, men næste gang bliver det ikke i efteråret. Det er for usikkert med vejret. Måske kan vi kombinere det med Outdoor Sydfyn, som er en festival, næste gang. Det er ikke noget, vi har talt med dem om, men det er måske en mulighed”.

Similar Posts