Op mod hver tiende dansker lider af vinterdepression. Naturen er et af de bedste midler mod det. Foto: Outdoor-Camping
Vinterdepression er ubehageligt og samtidig påvirker det dit immunforsvar, men bare rolig. Psykolog Heike Pohl Malmros giver dig her en række gode råd til at undgå vinterdepression.
Vinterdepression er et udbredt fænomen her i Danmark. Ifølge sundhed.dk lider op mod 10 procent af befolkningen af en vinterdepression.
Ofte er det manglen på dagslys, som er hovedårsagen til vinterdepression. Derfor er det heller ikke underligt, at de depressive perioder begynder i efteråret og slutter i foråret.
Men selvom den depressive tilstand kan føles ubehagelig, er der faktisk en række ting, du nemt kan gøre for at mindske ubehaget og få bugt med din vintertræthed, vinterubehag eller vinterdepression. Det fortæller psykolog Heike Pohl Malmros.
”En tredjedel af danskerne har underskud af D-vitamin, som dannes i kroppen, når den udsættes for sollys. Det skyldes i høj grad, at mange af os i dag har kontorjobs, hvor vi i højere grad arbejdede udendørs førhen. Selvom vi kan få vitaminpiller og mange andre forskellige kosttilskud, så optager vi D-vitamin langt bedre, når det dannes i huden”, siger hun.
Om vinterdepressioner
5 til 10 procent af danskerne har vinterdepression i større eller mindre grad.
Vinterdepression rammer cirka dobbelt så mange kvinder som mænd.
Tegn på vinterdepression begynder tidligt i livet.
Jo tættere på nordpolen du bor, des større er risikoen for vinterdepression.
Vinterdepressioner begynder i efteråret og slutter i foråret.
Behandlingen for almindelig depression og vinterdepression er forskellige.
Lys er en effektiv behandling med få eller ingen bivirkninger mod vinterdepressioner.
Naturen er derfor et effektivt middel mod vinterdepressioner.
Kilde: Depressionsforeningen og Sundhed.dk
Humøret har også betydning for immunforsvaret
Det er naturligt i vinterperioden, at vores humør daler en anelse. Ifølge Heike Pohl Malmros er det misforstået, at man skal have et højt energiniveau om vinteren. Det er almindeligt at føle sig mere træt om vinteren, men der er forskel på vintertræthed og depression.
Den holdning deler den praktiserende læge Charlotte Bech, men vintertrætheden må ikke tage overhånd, siger hun:
”Det er naturligt i vinterperioden, at vores humør daler en anelse, men det må ikke tage overhånd – eller i værste fald udvikle sig til en vinterdepression. Så er det nemlig, at det kan gå udover dit immunforsvar”, siger Charlotte Bech, der henviser til psykoneuroimmunologisk forskning.
”Selvfølgelig gør faktorer som god søvn, sund kost og motion en forskel for immunforsvaret, men flere glemmer vigtigheden af et sundt sind. Mange års forskning har vist, at personer med depression eller angst har større sandsynlighed for et nedsat immunforsvar, hvilket lader bakterier og vira bide sig fast nemmere. Psyken har en stor betydning for vores velbefindende og især immunforsvaret i vinterperioden”.
Få sol på kroppen – hver dag
I den psykologiske praksis arbejdes der meget med tanker. Men ifølge psykolog Heike Pohl Malmros er det aldeles vigtigt også at få kroppen med, når man vil ændre på sin sindstilstand.
“Jeg foreslår altid nogle praktiske tiltag over for mine klienter som at bruge deres kroppe. Én af tingene er at komme ud mindst 10 minutter hver dag, fordi det er vigtigt at få noget sol på kroppen. Det er vigtigt at røre sig og gøre gavn af de få solskinstimer vi har til rådighed”, siger hun og fortsætter:
“Det kan især være en udfordring at få noget sol på kroppen om vinteren, fordi det er der, vi er pakket ind i huer og halstørklæder. Derfor kan det give rigtig god mening at tænke det naturlige lys ind i sin hverdag i form af udendørs aktiviteter såsom gåture, hugge brænde, vinterbadning eller andet fysisk, hvor de få blotlagte hudområder får mulighed for at tanke lidt sol”, siger Heike Pohl Malmros.
Naturen hjælper på vinterdepression
Vinterdepression er et omdiskuteret tema. Der findes både forskere, som mener, at lidelsen eksisterer, og forskere, som ikke mener, at lidelsen eksisterer. Nogle regner det som en type depression, mens andre ikke mener, at der er tilstrækkelig grundlag til at bruge betegnelsen depression.
Men uanset, om det er en depression eller ej, så er tilstanden eller lidelsen ubehagelig. Heldigvis er der ifølge den praktiserende psykolog Heike Pohl Malmros flere gode råd mod tilstanden.
”Oplevelsen af at komme ud i naturen hjælper på vores psykiske trivsel. Det er vigtigt at få aktiveret vores sanser, og det kan vi i naturen. Præcis som man har en aftale med lægen, skal man også have en aftale med naturen. Det skal være en del af ens daglige rutiner, præcis som ens daglige hygiejne”, siger Heike Pohl Malmros, der selv anbefaler mindfulness.
Naturen er den bedste medicin mod vinterdepression
Ifølge Heike Pohl Malmros handler mindfulness om at være til stede i her og nu. Det kan ens sanser hjælpe en med, fortæller hun:
“Her arbejder jeg meget med en, der hedder 5,4,3,2,1 Grounding teknik, som handler om at udforske de fem sanser, se, høre, føle, lugte og smage. Prøv at blive opmærksom på lyde, der er langt væk, og på lyde som er tæt på. Bliv opmærksom på duftene omkring dig og prøv at røre ved naturen”, siger hun og fortsætter:
“At røre sig, komme udenfor og være mere mindfull eller nærværende i sin hverdag kan til sammen have langt bedre effekt end blot at tage en pille mod depression. Ikke desto mindre kan medicin nogle gange være nødvendigt, men regelmæssighed og struktur er en måde at drage omsorg for sig selv”.
”Derudover giver det at skifte scene rigtig god mening, hvilket vi gør, når vi bevæger os ud i naturen hjemme fra stuen. Hvis man har svært ved at slippe nogle uhensigtsmæssige tanker, så kan det give mening at begive sig et andet sted hen. Det hjælper psyken til at skifte spor og der kan især naturen gøre underværker”, siger Heike Pohl Malmros.
’Barnlige’ gåture øger psykisk helbred
Én ugentlig gåtur på 15 minutter med en ny rute hver gang, og hvor detaljer i omverdenen bemærkes, øger den psykiske trivsel. Det viser et amerikansk studie, hvor 60 deltagere skulle lægge mærke til alt, hvad de så omkring sig, som om de var børn.
Alle deltagere i forsøget blev bedt om at tage et selfie, hver gang de gik en tur. Deltagerne som gik ’awe walks’, som forskerne kalder måden at gå på, fik bedre resultater end kontrolgruppen. De følte sig oftere som en del af noget større, havde flere positive følelser, når de gik, og de følte mindre hverdagsstress og flere positive følelser over for andre mennesker.
Et andet resultat af studiet var desuden, ’awe walks’-gruppen smilte bredere, jo længere i forløbet de kom, samtidig fyldte deres ansigt og krop mindre i billedet sammenlignet med selfies fra kontrolgruppen.